Baskische Cakejes

Algemeen
Bereidingstijd: Langer dan 1 uur
Maaltijdgang: Nagerecht / Nagerecht
Soort keuken: Franse keuken
Techniek:
Aantal personen: 4 personen

Ingredienten:
Voor het beslag: 250 gram zachte ongezouten roomboter, 150 gram witte basterdsuiker, 1 tl. bakpoeder, fijgeraspte schil van 1 citroen, 400 gram bloem, 2 losgeklopte eieren, 2 el. melk, 4 el. grand marnier, poedersuiker ter garnering.
Voor de vulling: 6 eetlepels kersen (evt. uit blik), 5 dl. melk, 5 eierdooiers, 160 gram basterdsuiker, 2 el. bloem, 2 el. maizena, 4 el. grand marnier.

Voorbereiding:
Vet de cakevormpjes in en bestuif ze met wat bloem. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Bereidingswijze:
Roer boter, suiker, citroenrasp en bakpoeder goed door elkaar en voeg de helft van de bloem en de helft van het ei toe met 1 el melk. Mix dit mengsel glad en voeg vervolgens de rest van de bloem en ei toe, met nog 1 el. melk en de grand marnier. Blijf mixen tot een soepel deeg. Schep 2/3 van het deeg in de spuitzak en spuit op de gehele bodem van de cakevormpjes een laagje deeg. Spuit langs de rand van de vormpjes ook een reepje deeg en laat het midden vrij. Strijk het deeg langs het randje glad en zet de vormpjes circa 30 minuten in de vriezer om op te stijven.
Breng voor de banketbakkersroom de melk aan de kook in de kleine pan. Klop in een kom de eierdooiers met de suiker door elkaar totdat het mengsel lichtgeel is en de suiker is opgelost. Voeg de bloem en de maizena toe en roer tot een smeuig geheel. Roer, als de melk net aan de kook is, 1/3 van de melk door het lichtgele mengsel totdat het glad is. Voeg dan het mengsel bij de rest van de melk op het vuur en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat het circa 1 minuut doorkoken tot er een dikke, romige massa ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer de grand marnier erdoor.
Neem een grote pan en vul deze voor een deel met koud water. Zet hierin de kleine pan met banketbakkersroom om snel af te koelen. Dit duurt ongeveer een uur, vervang het water uit de grote pan wanneer het te warm wordt. Roer de room goed door wanneer hij afgekoeld is.
Haal de cakevormpjes uit de vriezer en vul ze met banketbakkersroom en kersen tot circa 5 mm. onder de rand. Spuit de rest van het deeg erover en strijk dit glad met een spatel. Zet de cakevormpjes in de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar, tot ze stevig aanvoelen en goudbruin kleuren aan de bovenkant. Laat de vormpjes buiten de oven 10 minuten afkoelen en stort de cakejes dan op een taartrooster om verder af te koelen. Garneer door ze met poedersuiker te bestrooien.

Oma's Oliebollen
Duitse keuken


Oliebollen Met Gekarameliseerd Fruit.
Nederlandse keuken


Klassieke Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (tutti-fruttibollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen Volgens Christian Steevens
Nederlandse keuken


Oliebollen (amandelbollen)
Nederlandse keuken


Mijn Vaders Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (abrikozenbollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen.
Nederlandse keuken


Oliebollen
Kinderkeuken keuken


Zoete En Hartige Oliebolletjes
Nederlandse keuken


Oliebollen (appel-gember)
Nederlandse keuken


Champagne Met Een Tropische Oliebol
Nederlandse keuken


Oliebollen (ananas-appelbollen)
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oudjaars Huzarensalade
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen Van Mijn Vader
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


©2014 Receptenboek.com - Email : info@receptenboek.com - Laatste update: 01-05-2024